Giessen,
16
september
2013
|
20:00
Europe/Amsterdam

Martine Bijl neemt afscheid van HAK met passende troonrede

Koningin van de Hollandse groenten legt na 27 jaar het bijltje erbij neer

Martine+Bijl+neemt+afscheid+van+HAK+met+passende+troonred

Na bijna drie decennia het gezicht te zijn geweest van groentefabrikant HAK doet Martine Bijl afstand van haar troon en legt zij, aldus Martine zelf, het spreekwoordelijke bijltje erbij neer. In haar laatste troonrede neemt de koningin van het Land op Prinsjesdag, in haar laatste TV-commercial voor HAK, waardig afscheid. Martine Bijl was bijna altijd vanachter haar tafel in het land, tussen de groenten van HAK, in meer dan 40 TV-commercials te zien. En vrijwel altijd vergezeld door meneer De Haan.

Met een gepaste laatste opening ‘Weilandgenoten……’ zet zij dinsdag 17 september, op prime time, vanaf 19.40 uur op Nederland 1,2 en 3 en op RTL 4,5, 7 en 8 nog eenmaal de toon in haar allerlaatste TV-commercial voor HAK. De troonrede heeft alles in zich wat de spotjes voor de groentefabrikant uit Giessen (Noord-Brabant) zo uniek maakten: tekstuele spitsvondigheden, humor, zelfspot en stijlvolle eenvoud. In totaal sleepten HAK en haar reclamemakers (Kuiper & Schouten in de periode 1986-2005; Etcetera van 2006-2013) tientallen prijzen in de wacht met Martine in de hoofdrol.

“We zijn Martine zeer dankbaar”, zegt marketing directeur Nicole Freid. “Zij heeft er mede aan bijgedragen dat HAK als A-merk een icoon is geworden en een vaste plek heeft gekregen op ons bord met Hollands eten”. De HAK-campagne, één van de langstlopende in de Nederlandse commercialgeschiedenis, was uniek doordat er op een andere manier over groenten werd gesproken dan Nederland gewend was. “Dat illustreerde bijvoorbeeld de doperwt die voor het raam wilde zitten in één van de commercials. Martine paste 1-op-1 bij HAK: natuurlijk, nuchter en oprecht. Zij wist Nederland perfect uit te leggen dat onze groenten vers van het land komen en zonder conserveringsmiddelen de pot in gaan. Door haar is Nederland in de loop der jaren meer vers verwerkte HAK-groenten gaan eten.”

HAK vroeg Martine in 2006, na een afwezigheid van vier jaar terug te keren in de TV-commercials, en met succes. In de periode 2006-2013 volgden nog 10 spots. Hoe de nieuwe merkcampagne, die eind september van start zal gaan, eruit gaat zien laat HAK nog in het midden. “We maken dat volgende week bekend”, aldus Freid.

HAK-commercials waarin Martine Bijl optrad zijn hieronder te bekijken en vrij van rechten te downloaden voor eenmalig gebruik.

Uitzendschema dinsdag 17 september 2013

Ned 1: 19.53 blok voor 20.00 uur Journaal, 1e positie

Ned 2: 19.48 blok voor Vroege Vogels, 1ste positie

Ned 3: 20.10 blok na DWDD/voor CL-Voetbal, 1ste positie

RTL 4: 19.50 blok na RTL Nieuws, 1e positie

RTL 5: 19.40 blok na 112 ooggetuige en voor benidorm bastards, 1e positie

RTL 7: 19.40 blok tussen Ice road truckers, 1e positie

RTL 8: 19.40 blok tussen Jouw vrouw, mijn vrouw, 1e positie