Rotterdam,
25
september
2015
|
08:29
Europe/Amsterdam

Bonen zijn een ware krachthap

Herman den Blijker oogst bruine bonen voor de Voedselbank

Herman den Blijker heeft de bruine bonen van zijn eigen bonenveld in Zeeland geoogst. De opbrengst van het veld doneerde hij aan de Voedselbank in Rotterdam. In totaal gaat het om ruim vijf ton bruine bonen, wat toereikend is voor 50.000 maaltijden. Het bruine bonen veld van Herman werd in mei ingezaaid en aangeboden aan Herman Den Blijker door twee bruine bonen telers van HAK. Op deze wijze wilden zij hem bedanken voor alle aandacht die de Rotterdamse chef-kok aan bonen geeft, onder meer met zijn kookboek ‘Herman over bonen’.

De opbrengst van het veld werd door Herman bestemd voor de voedselbank. ”Bonen zijn een ware krachthap”, aldus Herman. ‘Eigenlijk zijn het zowat groenten, granen en vlees in één. Bonen bewijzen dat gezond eten geen rib uit je lijf hoeft te kosten en ook lekker kan zijn. Ook voor klanten van de voedselbank zijn bruine bonen dus uitermate voedzaam en gezond’.

 
Wij zijn erg blij met de bruine bonen van Herman. Die vormen een goede en gezonde basis voor een warme maaltijd!
Andre Verschoor, voedselverwerver Voedselbanken Nederland

Andre Verschoor van het team landelijke voedselverwervers bij Voedselbanken Nederland juicht het initiatief toe. De voedselbanken streven ernaar elke week een pakket met goede voeding samen te stellen waarin producten uit alle vakken van de schijf van vijf aanwezig zijn. Dat lukt dikwijls niet omdat zij afhankelijk zijn van een wekelijks wisselend aanbod dat zij gratis ontvangen van leveranciers. Er is een groot tekort aan producten waar je een warme maaltijd mee kunt maken. Vooral lang houdbare maaltijdcomponenten zijn op dit moment schaars bij ons. “Wij zijn erg blij met de bruine bonen van Herman. Die vormen een goede en gezonde basis voor een warme maaltijd” vertelt Verschoor.

Bonen, of peulvruchten, passen helemaal in de hedendaagse en nieuwe manier van eten: minder koolhydraten, minder vlees, meer plantaardig, heel gezond en vooral heel lekker. Niet voor niets roept de Verenigde Naties 2016 uit tot het jaar van de boon. Toch vinden veel Nederlandse huishoudens het lastig om vaker bonen op het menu te zetten. Terwijl dagelijkse maaltijden gemakkelijk te verrijken zijn met bonen erbij, bijvoorbeeld in soepen, pasta’s, wokgerechten en salades.