Giessen,
09
juli
2015
|
13:39
Europe/Amsterdam

Eindelijk, ze zijn er weer: Hollandse doperwten

Extreem late oogst door koud voorjaar zorgt voor topdrukte bij telers en groenteverwerkers

We hebben dit jaar te maken met een dubbele race tegen de klok: door de late start van de oogst moeten alle doperwten voor eind juli geoogst worden en ook nog eens op tijd in de potten zitten! 
Adri den Dekker, Directeur Inkoop & Landbouw HAK

 

Niet alleen de haring heeft de consument dit jaar laten wachten. Er zijn meer producten van Hollandse bodem die met vertraging hun weg naar de consument vinden. Bijna een maand later dan gepland is deze week eindelijk het startsein gegeven voor de nieuwe oogst van de eerste Hollandse doperwten. Door het koude voorjaar kwam de groei van deze populaire peulvrucht veel later op gang dan normaal, waardoor er nu veel druk op de teelt én verwerking van deze groenten staat. De supermarkten moeten namelijk zo snel mogelijk bevoorraad worden om te voorkomen dat er tekorten ontstaan.

Jaarlijks eten consumenten in Nederland 5,6 miljoen kilo doperwten uit pot of blik. Veel van deze erwten komen uit Nederland. Het oogstseizoen van deze peulvruchten van eigen bodem loopt normaal gesproken van half juni tot eind juli. Door de lage temperaturen in de maand mei komen de erwtjes dit jaar met ruim drie weken vertraging van het land. Nu het startsein is gegeven voor de oogst moeten telers, maar ook groenteverwerkers, alle zeilen bij zetten om de peulvruchten op tijd van het land te halen en te verwerken.

Precair proces
“De oogst van de doperwten is een precair proces. De timing van de oogst luistert eigenlijk even nauw als de vangst van de eerste maatjes haring, alleen realiseert niemand zich dit", aldus Adri den Dekker, Directeur Inkoop & Landbouw van marktleider HAK. “Bij doperwten draait alles om exact de goede hardheid van de erwt. Dat bepaalt het tijdstip van de oogst. We weten pas ’s ochtends vroeg waar we die dag kunnen oogsten.” HAK haalt bijna 100% van haar doperwten uit Nederland. De erwten uit Duitsland waren wel al eerder beschikbaar, maar HAK heeft speciaal gewacht op de Nederlandse oogst. “Die vinden wij namelijk het lekkerste en het beste. En soms moet je daar wat langer op wachten”, besluit Den Dekker.

Lagere opbrengst dan vorig jaar
Door de moeilijke weersomstandigheden ligt het volume van de verwachte oogst dit jaar lager dan vorig jaar. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa is de oogstopbrengst van doperwten lager dan verwacht door de koude lente en de buitengewoon warme start van de zomer. Maar aan de smaak zal het niet liggen: de Hollandse doperwtjes hebben dit jaar ondanks het kleine formaat die kenmerkende bite waar Nederlanders zo dol op zijn en zitten weer boordevol goede voedingsstoffen. En door de extreme hoge temperaturen van afgelopen week in de meest zuidelijke provincies van het land, heeft de doperwt ook nog eens iets hoger zoetgehalte dan normaal.

Dubbele race tegen de klok
Van de 15.000 ton doperwten die jaarlijks gemiddeld in Nederland geteeld worden, wordt bijna de helft uiteindelijk in pot of blik ingemaakt. Dit stelt veel telers en groenteverwerkers dit jaar voor een tweede uitdaging: door de plotselinge weersomslag van vorige week naar hoogzomerse temperaturen zullen de oogstmachines overuren moeten draaien om alle erwtjes tijdig van het land te krijgen. "Doperwten moeten na de oogst binnen vijf uur geweckt en wel in de pot zitten, om zo de kwaliteit en alle goede voedingswaarden te garanderen," licht Den Dekker toe. "Eigenlijk kun je zeggen dat we dit jaar te maken hebben met een

dubbele race tegen de klok: ondanks de late start van de oogst moeten alle doperwten voor eind juli geoogst worden. En dan ook nog eens op tijd in potten zitten!"

Fotobijschrift
‘Eindelijk ze zijn er weer; Hollandse doperwten. Extreem late oogst door koud voorjaar zorgt voor topdrukte bij telers en groenteverwerkers”

De belangrijkste feiten over Hollandse doperwten op een rij

 • Totale doperwtenoogst in Nederland: 15.000 ton
 • Top drie belangrijkste provincies voor verbouwingdoperwten in Nederland: Zuidoost Brabant, Noord Limburg, Zeeland
 • Aantal doperwtentelers in Nederland: ca. 300
 • Hectare doperwtenvelden in Nederland: ca 2.500 hectare
 • Gemiddeld aantal erwten in een peul: 7-8 stuks

Nederlandse doperwten markt
(per jaar; exclusief combinatie doperwt-wortel)

 • Totale verkoop: 14 miljoen stuks
 • Meest populaire gerechtcombinatie voor doperwten*:
  1. Gekookte doperwten-wortelen met kip en aardappeltjes
  2. Salade
  3. Risotto/puree

* Bron: Google Trends