Giessen,
05
augustus
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Consument onderschat eigen zoutconsumptie

Giessen, 5 augustus 2010 - Ongemerkt zit er per dag nog steeds teveel zout in onze voeding.
Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van HAK, toont aan dat de consument de eigen
zoutconsumptie flink onderschat. Tweederde van de Nederlanders denkt maximaal 6 gram zout
per dag te gebruiken. Gemiddeld blijkt het zoutgebruik echter 9 tot 10 gram per dag te zijn, ruim
boven de door de Gezondheidsraad geadviseerde norm van 6 gram. Deze norm blijkt echter bij
70% van de ondervraagden niet bekend te zijn.

Veel consumenten vinden hun dagelijkse zoutconsumptie wel belangrijk, 76% let in meer of mindere
mate op hun zoutconsumptie. Er wordt dan met name gelet op het toevoegen van zout bij het koken
en/of aan tafel. Dit terwijl de meerderheid zich realiseert dat verpakte levensmiddelen juist de grootste
bron van zout in het dagelijkse voedingspatroon zijn. Toch worden etiketten van verpakte
levensmiddelen slechts door 24% gelezen. Er wordt daarbij dan met name gelet op de calorieën en het
vet en in mindere mate op het zout.

De zoutconsumptie kan verder worden beperkt door meer gebruik te maken van verpakte
levensmiddelen zonder toegevoegd zout. Het aanbod van zoutarme producten in de supermarkt wordt
door ruim 40% nog steeds als te beperkt ervaren.

HAK brengt onder de noemer 0% toegevoegd zout een serie groenten en peulvruchten op de markt
waaraan géén zout is toegevoegd. Dit volgt op de gemiddelde zoutreductie van 25% sinds de
zomeroogst van 2009. Met de groenten en peulvruchten van HAK met 25% zoutreductie en de HAK 0%
toegevoegd zout levert HAK een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de zoutconsumptie van
de Nederlandse consument en de stimulering van de consumptie van 2 ons groenten per dag.

Boilerplate

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Koen Baas, HAK B.V. in Giessen, telefoon 0183-446500 e-mail koen.baas@hak.nl

Deel deze release

Laatste nieuws